Menü

Hava Durumu

Döviz Kurları

İstatistik

Haberler\8. SÖS TOPLANTISI ANTALYA'DA GERÇEKLEŞTİRİLİYOR.
8. SÖS TOPLANTISI ANTALYA'DA GERÇEKLEŞTİRİLİYOR.
 
8. SÖS Toplantısı Antalya'da Gerçekleştirildi.
8 MİLYON 500 BİN BAŞ SIĞIRIN YETİŞTİRME VE VERİM KAYITLARI TAKİP EDİLİYOR…

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiriciler Merkez Birliği tarafından yürütülen Soykütüğü ve Önsoykütüğü Projesi kapsamında düzenlenen 8. Yıllık Değerlendirme ve Eğitim toplantısı 9 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilen açılış ile başladı. Açılış törenine Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah ve Geliştirme Dairesi Başkanı Ali Ayar, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiriciler Merkez Birliği Genel Başkanı Cemalettin Özden, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri, diğer illerin Birlik Başkanları ve Müdürleri ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden teknik personel katıldı.

Toplantıda Soykütüğü ve Önsoykütüğü Projesi kapsamında 8 milyon 500 bin baş sığırın yetiştirme ve verim kayıtlarının takip edildiği kaydedildi.
 

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiriciler Merkez Birliği Genel Sekreter Dr.Hüseyin Velioğlu; “Devlet millet birlikteliği, omuz omuza oldukça altından kalkılmayacak hiçbir iş yok. 16 yıllık genç bir örgütüz ve çalışmalarımızın çok kısa sürede neticelerini aldığımızı görmekteyiz. 80 milyon insanı besliyoruz, 30 milyon turistin beslenmesini sağlıyoruz” diye konuştu. Soykütüğü ve Önsoykütüğü Projesinin Türkiye’nin konusunda bir bağımsızlık projesi olduğunu kaydeden Velioğlu mevzuatla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. Velioğlu, hayvan Islahı ile ilgili olarak dört başı mahmur bir yasa için çalıştıklarına işaret etti.
 

1 milyon 40 bin üye işletme

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Genel Başkanı Cemalettin Özden; “1995 yılında birliğimizin önderliğinde başlattığımız mücadelenin 18 yılını geride bıraktık. Bu süre içinde Bakanlığımızın da desteğiyle pek çok girişime imza attık. Soykütüğü projesi kapsamında 81 ilimizde, 1500 çalışanımız, 700 saha hizmet aracı, kayıtlı 1milyon 40 bin üye işletme ve 8 milyon 500 bin baş sığırın yetiştirme ve verim kayıtları takip edilmektedir” dedi.

Hedefimiz ihracatımızı arttırmak

Bakanlık ile 2011 yılında yaptıkları işbirliği çerçevesinde sütün kalitesinin arttırılması noktasında 5 ilde çig süt analiz laboratuarlarının açılışlarının yapıldığını kaydeden Özden bu sayede inek sütünde yağ, protein, laktoz, somatik hücre sayısı analizleri yaparak daha sağlıklı ve kaliteli süt üretimine katkı sağladıklarını belirtti. Özden Bakanlığın analizi yapılan süt için yaptıkları desteklemelerin sütün kalitesinin iyileşmesi noktasında faydalı olduğuna dikkat çekti. Birliğin önemli başarılar kazandığına işaret eden Başkan Özden; “Azerbaycan’a damızlık düve ihraç ettik. Azerbaycan’a 80 baş düve ihracatı ile ilgili çalışmalarımız da devam etmektedir. Amacımız bunun daha da geliştirilmesi. Türk cumhuriyetleri ve Asya ülkelerine kaliteli sperma ve düve ihracatını arttırmayı hedeflemekteyiz”.

Yüksek verim için tek ve en etkili yol Döl Kontrolü
 
Soykütüğü kayıt sisteminin nihai hedefinin Türkiye koşullarına uyumlu ve yüksek verim performansına sahip yeni nesiller elde etmek olduğunu kaydeden Özden şöyle devam etti; “ Bunun da en etkili ve tek yolu Döl Kontrolü yani damızlık boğaların dişi yavrularının verimlerine göre seçimidir. Bu amaçla 87 baş boğa bugüne kadar test edilmiş ve bunlardan Siyah Alaca ırkı boğanın kızlarının verimlerine göre sonuçları hesaplanmıştır. Ayrıca Simental ve Montofon ırklarında da test çalışmalarına başlanmıştır” dedi.

İşin Asıl Sahiplerinin Sahiplenmesi Gerekli

Osmanlı’dan günümüze hayvancılıkla ilgili iyileştirme faaliyetlerini değerlendiren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah ve Geliştirme Dairesi Başkanı Ali Ayar, Cumhuriyet dönemi ile birlikte yapılan suni tohumlama çalışmaları ile hız kazandığını söyledi. İyileştirme çalışmalarının sadece devlet eliyle yapılmasının istenilen ilerlemeyi yakalama noktasında başarılı olamadığını ifade eden Ayar işin asıl sahiplerinin bunu sahiplenmesi gerektiğini vurguladı. Ayar, geçen yıl hazırlanan raporlar doğrultusunda et ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmadan Kurban Bayramı ve sezonun atlatıldığına dikkat çekti.
 

Yerli sperma tercih edelim

Hayvancılıkta yüksek verimli hayvan elde etmenin birinci hedef olduğunu kaydeden Ayar bunun ıslah ile olabileceğine dikkat çekti. Sperma pazarının hayvan pazarından daha geniş bir pazar olduğunu belirten Ayar bu konuda da önemli gelişmeler olduğunu söyledi. Aynı genetik kapasitede sperma varken ithal edilmesinin doğru olmadığını kaydeden Ayar üretilen ve ithal edilen spermaların stok kaydının tutularak ilgili verilerin kayıt altına alınacağını söyledi. Ayar; “Sperma ithal edebilmek için önce kendi ürünümüze sahip çıkmalıyız. Birliklerimizin kendi spermalarımızı kullanması konusunda hassas olmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu. Süt ve et üretimi ile ilgili geleceğe dönük projeksiyonların yapıldığını aktaran Ayar bu kapsamda çalışmalara devam ettiklerini söyledi.
 

Açılış katkı sağlayan kişilere plaket takdimi ile sona erdi. 3 gün sürecek toplantılarda Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Hayvan Hareketleri ve Türkvet, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Yetiştirici Birlikleri Mevzuat Çalışmaları, Hayvancılık Genel Müdürlüğü ise Hayvancılık Desteklemeleri, Soykütüğü ve Önsoykütüğü Sistemi, Döl Kontrolü Projesi konuları hakkında katılımcıları bilgilendirecek.  Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından IPARD destekleri hakkında da bilgi verilecek toplantıda Ziraat Bankası Tarımsal Kredilendirme konusunda bilgilendirmede bulunacak.




Listeye geri dön

Haberler  Kategorisindeki Diğer Yazılar
Toprak TV Hayvancılık Programı
Birlik Araçlarımızın Değişimi Gerçekleşmiştir.
Birliğimiz Bünyesinde Yem Satışımız Başlamıştır.
VII. Olağan Genel Kurul
8. SÖS TOPLANTISI ANTALYA'DA GERÇEKLEŞTİRİLİYOR.
BİLİNÇLİ ÜRETİCİ SAĞLIKLI SÜT
İl Birlik Başkanları Toplantısı
22 Ocak 2014 VTV Gün Bizimle Başlar
TÜRKİYE İLK DEFA DAMIZLIK HAYVAN İHRAÇ ETTİ
Yuva Beldesi Üretici Eğitimi



Anket
Anket yok.
Üye Girişi
Eposta :  
Şifre :
Üye Olmak için tıklayınız | Şifrenizi hatırlamıyorsanız tıklayınız
Duyurular
Makaleler

Faaliyet Takvimi (Mart)
H Ptz Sa Çrş Prş Cum Cts Pz
9     123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
  

Nöbetçi Eczaneler

Web EPostaANASAYFAHAKKIMIZDARESİM GALERİSİZİYARETÇİ DEFTERİYAYINLARIMIZİLETİŞİMBİLGİ EDİNME